(+31)040 - 304 60 58

Vrede in het na-christelijk tijdperk

Het boek dat niet mocht worden uitgegeven

Boeken

Vrede in het na-christelijk tijdperk

Het boek dat niet mocht worden uitgegeven

Thomas Merton , Jim Forest
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald door Willy Eurlings
Met een voorwoord van Jim Forest

In deze tijden van oorlog, in Europa en daarbuiten, is dit boek van Thomas Merton actueler dan ooit. Hij schreef het in 1962 toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was en het uitbreken van een kernoorlog waarschijnlijk leek. Hij beschrijft hoe het christendom vanaf de begintijd tot in de 20e eeuw over oorlog heeft gedacht. Het door Augustinus geïntroduceerde begrip ‘rechtvaardige oorlog’ speelt daarin een cruciale rol. Merton bespreekt morele dilemma’s ten aanzien van oorlogs- en vredesvraagstukken vanuit de christelijke moraal, die sinds de Eerste Wereldoorlog steeds minder relevant lijkt te zijn geworden voor politieke besluitvorming. Ook het handelen van mensen die zich christen noemen staat vaak op gespannen voet met het evangelie. Omdat het christendom voor velen slechts een façade is geworden spreekt Merton van het na-christelijk tijdperk.

Zijn orde verbood publicatie van Mertons boek, omdat het niet passend was dat een monnik zich met dit soort zaken bezighield. Het pas in 2004 uitgegeven boek verschijnt nu voor het eerst in een Nederlandse vertaling.

Specificaties

ISBN
9789463403382
Oorsponkelijke titel
Peace in the post-christian era
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
192 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
20 September 2022

Recensies

In: Benedictijns Tijdschrift, nr.4 2022
"Thomas Merton blijkt in onze dagen een nog steeds rijzende ster. Hij schreef dit boek in 1962, toen de Koude Oorlog het meest dreigend was. Zijn orde was van oordeel dat een monnik zich niet met politiek diende in te laten en verbood de publicatie van het boek. De politieke ontwikkelingen van onze dagen maakt het werk actueler dan ooit."
Frans Berkelmans

In: Nederlands Dagblad, 27 januari 2023
"Een boek over vrede uitgeven in deze tijd van oorlog en geweld aan de grenzen van Europa. Dit boek is een bijzondere uitgave in een spannende tijd. (...) Het is goed dat deze uitgave er alsnog is gekomen, nu in een Nederlandse vertaling. Het blijft toch gissen waarom het boek ooit niet mocht worden uitgegeven."
Wim van der Aa

In: Kerk en Leven nr. 50, 14 december 2022
Merton bezint zich ten gronde over het vredesvraagstuk, niet vanuit de actualiteit van de Koude Oorlog, maar vanuit christelijke bronnen als Origines en Augustinus. Hoe rijmt dat met zijn faam als contemplatieve auteur? Merton zelf: „Elke ware christelijke spiritualiteit, zelfs die van de christelijke contemplatief, is en moet altijd diep betrokken zijn op mensen.”

In: De Nieuwe Koers, november 2022
"eindelijk in het Nederlands vertaald"
Wolter Huttinga

EO-Visie, november 2022
‘Het boek dat niet mocht worden uitgegeven’, zo luidt de ondertitel. Dat is niet alleen marketingtechnisch gezien ‘handig’, maar feitelijk ook juist.