(+31)040 - 304 60 58

Muziek zit tussen je oren

Muziekfilosofische beschouwingen

Boeken

Muziek zit tussen je oren

Muziekfilosofische beschouwingen

Erik Heijerman , Albert van der Schoot , Hans Fidom , Jacomien Prins , Tomas Serrien , Ruud Welten , Gerard van der Leeuw , Leo Samama , Joris Roelofs , Pablo Muruzabal Lamberti , Wouter Capitain
€ 22,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Muziek waar we het liefst naar luisteren heeft voor ons vaak grote betekenis, maar waar komt die vandaan? Is de muziek de drager van de betekenis die wij erin horen? Of creëren wij die zelf en zit die betekenis dus ‘tussen onze oren’?

De auteurs maken in een reeks muziekfilosofische essays duidelijk dat inzicht in wat er gebeurt in een muziekstuk en het luisterproces wel degelijk iets toevoegt aan onze beleving van muziek en aan de zin die wij ervaren als we ernaar luisteren.

Muziek zit tussen je oren is een vervolg op de succesvolle uitgave Welke taal spreekt de muziek?

Specificaties

ISBN
9789463403467
Auteur(s)
Redacteur(en)
Omvang
176 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
15 Juni 2023

Recensies

Redacteur Albert van der Schoot gaf een interview aan Filosofie Magazine en sprak over zijn boek Muziek zit tussen je oren, Muziekfilosofische beschouwingen. KLIK HIER voor het interview.

In: Humanistisch Verbond, november 2023
"Nagenoeg elk van de elf auteurs die een bijdrage leveren studeerde zowel muziekwetenschap als filosofie. Vaak zijn ze zelf ook muzikant. Dat staat garant voor kwaliteit, maar verwacht van de lezer wel een minimum aan voorkennis van zowel muziek als filosofie. (...) Het is leuk dat de elf schrijvers af en toe verwijzen naar elkaars teksten, wat wil zeggen dat de redactie meer is geweest dan wat post samen te voegen. Afzonderlijk zijn de opstellen nooit meer dan twintig bladzijden. Dat maakt het aangename tussenlectuur, best met wat klassiek op de achtergrond."
Nick De Clippel

In: Luister, november 2023
"
Lees dit boek! Het maakt je rijker en zal nog lang zinderen tussen de oren."
Gerard Scheltens

In: Volzin, oktober 2023
4 van de 5 sterren
"Weinig tot geen hoogdravende metafysische beschouwingen, wel toegankelijk geschreven artikelen over vragen die door muziek worden opgeroepen. (...) Een aanrader dit boek, ik zal voortaan toch anders luisteren naar mijn muziekhelden, ook al behoren die niet tot het genre ‘klassieke muziek’ waar in dit boek veel aandacht voor is."
Greco Idema

In: Trouw, 11 juli 2023
Trouw tipt Muziek zit tussen je oren, Muziekfilosofische beschouwingen

Op: Opera Nederland, september 2023
"‘Muziek zit tussen je oren’ bevat een fraaie dwarsdoorsnede van muziek-filosofische benaderingen die op dit moment bestaan. Het boek toont aan de hand van thema’s als ‘muziek begrijpen’, luisterpraktijken’ en ‘inspiratie uit het verleden’ de waarde van die verschillende muziekfilosofische invalshoeken."

In: De klarinet, juli/augustus 2023
"
Dit is een zeer boeiend boek voor wie geïnteresseerd is in hoe inzicht in wat er gebeurt in een muziekstuk en tijdens het luisterproces iets kan toevoegen aan onze beleving van muziek en aan de zin die wij ervaren als we ernaar luisteren. Alle teksten zijn zeer prettig leesbaar en worden voorzien van vele voorbeelden, anekdotes, tot zelfs luisteroefeningen."
Karin Vrieling

Op: Jazzhalo.be, augustus 2023
"De bijdragen zijn elk voor zich interessant voor wie met muziek begaan is en er dieper wil op ingaan of over nadenken, filosoferen. De auteurs reiken alvast voldoende stof aan om muziekfilosofie te stimuleren. (...) Wat horen en luisteren met ons doet willen de auteurs van ‘Muziek zit tussen de oren’ benaderen en onderzoeken. Die wetenschap is boeiend en wordt in deze bijdragen zeer toegankelijk gebracht."
Bernard Lefèvre

Op: Stretto, juni 2023
"“Muziek zit tussen je oren” is een vervolg op de succesvolle uitgaven “Welke taal spreekt de muziek?” uit 2005 en “Muziek ervaren, Essays over muziek en filosofie” uit 2014. In het Nederlands taalgebied bestonden nauwelijks boeken waarin op een filosofische manier over muziek gesproken wordt. Beide boeken voorzagen in die leemte. Er werden beschouwingen in gebundeld over centrale vragen uit de muziekfilosofie, zoals die sinds enkele decennia vooral in Engeland en Amerika, was opgekomen. Geen hoogdravende metafysische beschouwingen maar toegankelijk geschreven opstellen over concrete vragen, die door het verschijnsel muziek worden opgeroepen, bv. wanneer gaat klank over in muziek, hoe luisteren we eigenlijk naar muziek en wat ervaren we dan?
Uitzonderlijk interessant. Zeker lezen!"
Michel Dutrieue