(+31)040 - 304 60 58

Als dan dus daarom

Introductie taalfilosofie

Boeken

Als dan dus daarom

Introductie taalfilosofie

Sjoerd van der Niet
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Taal spreekt vanzelf, totdat je stilstaat bij de woorden en hun betekenissen. Dan begint het algauw te duizelen. Is je redenering wel te volgen? Hoe weet je of de ander begrijpt wat jij bedoelt? Weet je eigenlijk zelf wel wat je zegt? Wat maakt jouw uitspraken anders dan het geblaf van een hond of een wekker die afgaat?

Op dit soort vragen wil de taalfilosofie een antwoord geven. Als dan dus daarom is een toegankelijke inleiding in de taalfilosofie die je leidt langs woorden en zinnen, verwijzen en redeneren, structuur en betekenis.

Sjoerd van der Niet (1985) studeerde filosofie en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam als adviseur voor strategie en argumentatie. Taalfilosofie ziet hij als de speeltuin voor het denken.

 

Benieuwd waar de titel vandaan komt? Zie https://www.verhelder.nl/als-dan-dus-daarom/boekpresentatie/ 

Specificaties

ISBN
9789463400961
Auteur(s)
Omvang
216 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
14 April 2017

Recensies

Sjoerd van der Niet was op 22 april 2017 te gast bij het NPO radioprogramma 'De Taalstaat' en sprak daar over Als dan dus daarom
U kunt het terugluisteren door HIER te klikken.

In: NBD Biblion, juni 2017
"Dit boek geeft een uitermate leesbare inleiding in de taalfilosofie. Met aan het eind een verklarende woordenlijst en een uitvoerige, beredeneerde verantwoording die de lezer doorverwijst naar een schat aan met name Angelsaksische taalfilosofische standaardwerken."
Dr. D.G. van der Steen

In: iFilosofie, juni 2017
"De structuur van zijn boek laat zien wat filosofie is: kritisch kijken naar de wereld om je heen en naar je ideeën erover, vragen stellen, antwoorden vinden en nieuwe vragen stellen. Aan het eind van elk hoofdstuk vat Van der Niet de bevindingen samen en plaatst hij er kanttekeningen bij, die vervolgens onderzocht en uitgewerkt worden in het volgende hoofdstuk. En daarmee duiken we samen met hem steeds dieper de taalfilosofie in. Toch wordt het nooit zwaar of ingewikkeld of saai. Van der Niet houdt zijn verhaal luchtig door geen namen van filosofen en theorieën te noemen, maar juist heel veel voorbeelden te gebruiken. 
(...)
Van der Niet is bovenal de enthousiaste docent naar wiens college je geboeid zit te luisteren. Hij vertelt een verhaal in een vloeiende lijn. 
(...)
Met Als dan dus daarom biedt Van der Niet een toegankelijke introductie in de taalfilosofie die je eens flink aan het denken zet over het spel dat we allemaal spelen."
Francien Homan

In: Trouw, 17 mei 2017
Als dan dus daarom
is zowel een prikkelend als informatief leerboek. De taalfilosofie staat bekend als een nogal technische discipline. Van der Niet blijkt een kundig docent die de moeilijkheidsgraad langzaam opvoert.
(...)
Van der Niet schrijft helder en stut zijn betoog met vele voorbeelden. Af en toe geeft de auteur een kwinkslag ten beste, maar melig wordt hij niet. Vooral het veelvuldig gebruik van gedachte-experimenten werkt goed. Vermoedelijk komt het woordje 'stel' het vaakst voor in het boek. De lezer weet dan dat er weer een breinbreker zit aan te komen.
(...)
Een soepeler kennismaking met de taalfilosofie kom je niet snel tegen. Zet je publiek aan het denken, heet het in de pedagogiek, zo beklijft de lesstof het beste. Van der Niet brengt de wijsheid in de praktijk."
Sebastien Valkenberg 

In: Onze taal, mei 2017

"In Als dan dus daarom geeft filosoof Sjoerd van der Niet een toegankelijke inleiding in dit vakgebied, aan de hand van vragen als: Wat is taal? Wat zijn de bouwstenen ervan? Hoe krijgt taal betekenis? Hoe communiceren we met elkaar? en Hoe vormt de taal ons denken, en andersom?"
Raymond Noë

Op de website: https://deleesclubvanalles.nl/book-review/als-dan-dus-daarom/ april 2017
"Volgens de achterflap van zijn boek ziet Van der Niet taalfilosofie als de speeltuin van het denken. Iedereen die Als dan dus daarom, zijn luchtige introductie in de taalfilosofie, leest zal begrijpen waarom. Op speelse wijze en in hoog tempo wisselt hij filosofische bespiegelingen met elkaar af. Elke vraag leidt tot een nieuwe vraag, en elk antwoord leidt tot een paradox. 
(...)
Van der Niet hanteert een toegankelijke stijl, die zoveel mogelijk vrij is van jargon. Filosofische ideeën verduidelijkt hij vooral met vergelijkingen en metaforen. Zo legt hij de mentalistische opvatting van betekenis als volgt uit: de gedachte (drager van betekenis) trekt een jasje aan (het woord) om van de ene kant van de straat (de spreker) over te kunnen steken naar de andere kant van de straat (de toehoorder). Daar eenmaal aangekomen, wordt het jasje uiteraard weer uitgetrokken, zodat de toehoorder de gedachte kan begrijpen en de betekenis vatten. Zo wordt zelfs de meest abstracte redenering begrijpelijk voor de geïnteresseerde leek. Voor iedereen die nog extra handvaten verlangt, is achterin het boek in verklarende woordenlijst opgenomen.
(...)
Taalfilosofie onderzoekt taal niet alleen omwille van zichzelf, maar ook omwille van de filosofische problemen die taal oplevert. Daarom is Als dan dus daarom een uitstekende inleiding in de taalfilosofie voor iedereen die geïnteresseerd is in taal én filosofie."
Karl van Heijter

Op de website: http://www.neerlandistiek.nl/2017/04/is-water-hetzelfde-als-h2o/#more-13775 april 2017
"Als ik jong was geweest – ik ben nu heel oud, maar ook ik had ooit een bos krullen en puisten – had ik Als dan dus daarom van Sjoerd van der Niet verslonden. Sterker nog, als ik het lees, voel ik het weer kriebelen op mijn kruin én op mijn wangen. De opwinding van het wonder van de menselijke taal, zoals het beleefd wordt in de taalfilosofie is weer helemaal terug!
(...)
Het boek straalt vooral enthousiasme uit, het wil de lezer bij de krullen pakken en hardhandig de taalbeschouwing intrekken. Als dit boekje bij alle scholen zou worden verbreid, zouden de opleidingen filosofie en taalwetenschap binnen de kortste keren volstromen."
Marc van Oostendorp

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk