(+31)040 - 304 60 58

Problemen

415 Vragen over melancholie, wijn, muziek, liefde etc.

Boeken

Problemen

415 Vragen over melancholie, wijn, muziek, liefde etc.

Aristoteles
€ 34,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie: DAMON Klassiek

Gedurende lange tijd zijn ze buitengewoon populair geweest, de Problemen van Aristoteles, en dat is niet meer dan logisch: het gaat om een verzameling teksten, elk in de vorm van een scherpe vraag met een precies antwoord, die gezamenlijk de plaats van de mens in de materiële natuur verkennen door uit te gaan van herkenbare verschijnselen: het gaat dus over gezondheid en de invloed daarop van het weer, over de effecten van wijn, over de voor- en nadelen van geslachtsverkeer, over de harmonische wetten van de muziek die in de natuur bestaan en die het oor verneemt (de oudste antieke tekst over muziektheorie!), en in een mooi, lang essay over de vraag waarom dichters en filosofen en politici altijd melancholisch van aanleg zijn. De problemen zijn vaak verrassend, en omdat ze op onze belevingswereld betrekking hebben prikkelen ze tot zelfstandig nadenken en het vergelijken van onze oplossing met die van Aristoteles. Het gevolg is dat de lectuur van de Problemen een sensibiliteit voor onze omgang met de wereld om ons heen creëert. We kijken en luisteren nadien anders.

In dit boek wordt een ruimhartige bloemlezing uit de Problemen voorgelegd: alle belangrijke teksten zijn erin opgenomen, en de bezorgers bieden een exacte en speelse inhoudelijke toelichting, in de vorm van aantekeningen en enkele essays: over de biologische blik van Aristoteles (Ferwerda), over de antifoon als het hoogtepunt van muzikaal genot (Beets), en over de aard van de Problemen en over hun betekenis in het oeuvre van Aristoteles (Schomakers).

Specificaties

ISBN
9789460360817
Oorsponkelijke titel
Problemata physica
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
320 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
29 November 2010
Verschenen in de serie

Recensies

In: NBD Biblion, 3 november 2011
"Een fascinerend kijkje in de keuken van wellicht de grootste en meest invloedrijke wetenschapper ooit. Met een literatuuroverzicht, uitvoerige verklarende aantekeningen en drie zeer verhelderende essays van de vertalers."
Dr. D.G. van der Steen

In: NRC Handelsblad, 21 mei 2011
"De Problemen zijn een genot om te lezen."
Karel Knip

In: Filosofie, maart/april 2011
"De vertaling is zowel zorgvuldig als in goed leesbaar Nederlands en ze wordt aangevuld met drie essays." 
Charles Vergeer

In: Bres, april/mei 2011
"De oorspronkelijkheid en originaliteit van de antwoorden - en de vragen ook - maken dit boek zeer de moeite waard. Net als de opzet ervan. Het spel van vraag en antwoord geeft, vermoed ik, een goede inkijk in de manier waarop de dialoog ten tijde van Aristoteles gevoerd werd."
(...)
"Deze bloemlezing bevat tal van korte en langere teksten, waaronder alle belangrijke teksten uit de oorspronkelijke Problemen. Daarnaast geven de samenstellers een mooie inhoudelijke toelichting in de vorm van de inleiding, aantekeningen en drie essays."
(...)
"Bovendien is dit boek met linnen band, stofomslag en leeslint prachtig uitgegeven."
R. Hermsen