(+31)040 - 304 60 58

De sleutel tot Aristoteles

Willem van Moerbeke en de overlevering van antieke wijsheid

Boeken

De sleutel tot Aristoteles

Willem van Moerbeke en de overlevering van antieke wijsheid

Pieter Beullens
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Met een voorwoord van Piet Gerbrandy

Hoe kan het dat teksten van bijvoorbeeld Aristoteles na 2400 jaar nog steeds beschikbaar zijn, terwijl er van andere filosofen nagenoeg niets bewaard is gebleven? De lange, moeizame weg die de kennis tot vandaag heeft afgelegd, blijft vaak onbekend.

De sleutel tot Aristoteles schetst de overlevering van wetenschap en filosofie sinds de oudheid tot het verschijnen van gedrukte boeken. Willem van Moerbeke en de werken van Aristoteles spelen daarbij een centrale rol. Als man uit de Lage Landen, Europeaan en universeel intellectueel had Willem van Moerbeke een doorslaggevende invloed op de vooraanstaande geleerden van zijn tijd en op de evolutie van het westerse denken. Maar als vertaler nam hij zo’n discrete plaats in achter de auteurs van de oorspronkelijke teksten, dat de impact van zijn werk vaak onopgemerkt bleef. Dit boek geeft Willems verdienste haar terechte plaats in de geschiedenis.

Bij Omroep Helmond verscheen een interview met de auteur. Dat is hier terug te luisteren

Specificaties

ISBN
9789463401838
Auteur(s)
Omvang
240 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
29 Juni 2019

Recensies

Op: Mainzerbeobachter.com, november 2023
"Het is krek zo. De sleutel tot Aristoteles lag al vier jaar op mijn stapel “nog te lezen” en ik had er eigenlijk pas afgelopen weekend tijd voor. Maar toen ging het snel: ik had aan de trein en bus van en naar Tongeren voldoende om het uit te lezen. Dus het is vlot geschreven. En elke pagina was boeiend. Aanbevolen."
Jona Lendering

In: Boekenkrant, september 2019:
"De sleutel tot Aristoteles is vlot geschreven, getuigt van diepgaande kennis en is een mooi eerbetoon aan de ten onrechte onbekend gebleven Willem van Moerbeke".
Laura Molenaar

Op Sargasso.nl, 3 september 2019:
"een welkom eerbetoon aan deze reus, die gerust een van de grondleggers genoemd mag worden van de Europese wetenschappelijke traditie."
Marcel Hulspas

In: Hermeuneus, juli 2019
En op de website van Athenaeum Boekhandel: https://www.athenaeum.nl/recensies/2019/de-cruciale-rol-van-willem-van-moerbeke/
"Het is een vlot geschreven en toegankelijk publieksboek dat een boeiend verhaal weet te vertellen over de overlevering van antieke wijsbegeerte."
John Tholen

Op: De leesclub van alles, 13 oktober 2019:
"De sleutel tot Aristoteles is een prachtig boek, hoeveel kennis in deze 229 bladzijden is samengebald is niet samen te vatten. Auteur Pieter Beullens heeft terecht en op een schitterende manier Van Moerbeke aan de vergetelheid weten te ontrukken. (...) Aan het slot merkt hij op over het werk Van Moerbeke op dat de introductie van Aristoteles door hem onmiskenbaar sneller is gegaan."
Roeland Dobbelaer