(+31)040 - 304 60 58

De Middeleeuwen - II

'Uit de eerste hand', deel 4

Boeken
De Middeleeuwen - II

De Middeleeuwen - II

'Uit de eerste hand', deel 4

Ad de Visser
€ 19,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Verschenen in de serie Uit de eerste hand

Met vijftig teksten voor het eerst in Nederlandse vertaling.

Nog al te vaak worden de middeleeuwen voorgesteld als een armzalige periode tussen oudheid en renaissance, een 'donker gat' waarin alle kwaliteiten van Grieken en Romeinen teloor waren gegaan en daarom opnieuw ontdekt behoorden te worden in de 'renaissance'.
Deze negatieve benadering is vooral veroorzaakt door de humanisten van deze renaissance ('wedergeboorte') die op nogal hautaine wijze de eigen verdiensten lieten schitteren door ze af te zetten tegen de 'onnozelheid' van de middeleeuwer. Pas in onze tijd heeft enige relativering van het 'sublieme' van de renaissance een aanzet gegeven tot 'eerherstel' van de middeleeuwen.
Hopelijk helpen de verzamelde teksten de lezer enigszins te begrijpen wat de Franse historicus Le Goff bedoelde toen hij opmerkte: "Nooit - noch ervoor, noch erna - was het zelfbewustzijn van de intellectueel groter dan in de middeleeuwen?"

Inhoud Deel II
I -    Geschiedschrijving
II -    Proza en poëzie
III -    Beeldende kunst, muziek en drama
IV -    Vakwetenschap en ontdekkingsreizen

Met fragmenten uit o.m. de 'Historiae' van Gregorius van Tours, Einhards 'Het leven van Karel de Grote' en 'De geschiedenis van de Britse koningen' van Monmouth.
'Het verhaal van de Graal' van Chrétien de Troyes, Eschenbachs 'Parzival', 'Het Nibelungenlied', de poëzie van Bernart de Ventadorn, Walther von der Vogelweide, Charles d'Orléans en François Villon, 'De Roman van de roos' van Guillaume de Lorris en Jean de Meung, uit het werk van Jacob van Maerlant, het 'Stabat Mater' van Jacopone da Todi, 'La divina commedia' en 'Pleidooi voor de eigen taal' van Dante, Boccaccio's 'Decamerone' en Chaucers 'Canterbury Tales'.
'Over de verschillende kunsten' van Theophilus, Sugers 'Hetgeen tot stand is gebracht tijdens zijn abbatiaat', het 'Album' van Villard de Honnecourt, Cennini's 'Het handboek van de kunstenaar', 'Micrologus' van Guido van Arezzo, 'de Dialoog van de Drie Maria's', 'Le jeu de Robin et de Marion' van Adam de la Halle en 'Elckerlyc'.
Fibonacci's 'Rekenboek', 'De wonderbaarlijke potentie van kunst en natuur' van Roger Bacon, Avicenna's 'Leerdicht der geneeskunst', 'Oorzaken en behandelingen' van Hildegard van Bingen, 'Il Milione' van Marco Polo en Columbus' 'Journaal'.

Specificaties

ISBN
9789055735983
Auteur(s)
Omvang
256 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
03 Juni 2005
Verschenen in de serie

Recensies

'Twee delen uit een prachtige serie met sleutelteksten uit de Europese cultuur. Eerder verschenen 'De Grieken' en 'De Romeinen'. Die waren al mooi. Maar 'De Middeleeuwen' zijn nog verrassender; veroveringen van Karel de Grote, een reisgids voor het Heilige Land, teksten van de grote mystici, theologen en filosofen, dichters, enzovoorts. Opeens sta je met beide benen in de Middeleeuwen. De vertalingen zijn in gewoon Nederlands, taal van nu.' (Uit: 'Trouw', Letter & geest, 11-6-2005)

'Uiteraard een heleboel "klassiekers", naast enkele "vergeten" pareltjes, maar ook een aantal "verrassingen", toch zeker voor niet-mediëvisten. (...) Via deze bloemlezing [worden] de belangrijkste geschreven bronnen uit het Europese verleden voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Niet alleen voor docenten en studenten geschiedenis, maar voor alle historisch geïnteresseerden. En dat op zich is al meer dan verdienstelijk. Bovendien werden de bundels erg fraai en luxueus uitgegeven, met onder meer een handige, uitklapbare tijdsband achteraan. Het kan het leesplezier alleen maar bevorderen en daarmee hopelijk ook de interesse voor ons cultureel erfgoed, inzonderheid dat van de Middeleeuwen.' (Stijn Geudens in 'Streven', januari 2006).

'De opvallend brede tekstselectie voert langs een 15de eeuws handboek voor de heksenjacht, het journaal van Columbus, het Paasdrama van Maastricht en de 11de eeuwse muzikale nieuwlichterij van Guido van Arezzo. Het is de afwisseling die 'Uit de eerste hand' zo aantrekkelijk maakt en een honger naar meer kennis van tijd en omstandigheid van de tekstpassages aanwakkert. Wie nog geen liefde voor de geschiedenis voelt, kan dat hier leren. 
De serie is stevig uitgevoerd met harde kaft en voorzien van een leeslint. Onmisbaar voor de vele korte of lange momenten van genietend historisch grasduinen.'
(rkkerk.nl, jrg. 4, nr. 4, maart 2006)