(+31)040 - 304 60 58

Filosofische kruimels & Johannes Climacus of De omnibus dubitandum est

Boeken

Filosofische kruimels & Johannes Climacus of De omnibus dubitandum est

Søren Kierkegaard
€ 32,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaling: Frits Florin
Eindredactie: Johan Taels & Karl Verstrynge
Nawoord: Paul Cruysberghs

Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken

In Johannes Climacus of De omnibus dubitandum est (1842-1843) tracht Kierkegaard op een zo consequent mogelijke wijze te voldoen aan de filosofische eis van zijn tijd: 'Er moet aan alles getwijfeld worden.' Juist omdat hij een existentiële twijfelaar is, die doet wat hij zegt, wordt zijn levensverhaal een satire op de abstract-speculatieve twijfel van zijn Hegeliaans geïnspireerde tijdgenoten. Twee jaar later (1844) publiceert Kierkegaard onder het pseudoniem Climacus Filosofische kruimels of een kruimel filosofie. Climacus is er uitgegroeid tot een bijzonder scherpzinnig filosoof, die graaft naar de diepste wortels van de menselijke existentie. Als niet-gelovige voert hij een scherp kritisch-filosofisch onderscheid door tussen het domein van het denken en dat van het geloof, van de eerste en de tweede filosofie, de immanentie en de transcendentie, de herinnering en de herhaling.

Filosofische kruimels en Johannes Climacus of De omnibus dubitandum est is het negende deel in de reeks Kierkegaard Werken. Het boek kwam tot stand in samenwerking met de 'Redactieraad Kierkegaard Werken' en de Søren Kierkegaard Skrifter (uitgegeven door het Søren Kierkegaard Centre te Kopenhagen.

Specificaties

ISBN
9789055739790
Oorsponkelijke titel
Philosophiske Smuler
Auteur(s)
Vertaler(s)
Redacteur(en)
Omvang
240 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
11 Juni 2013
Verschenen in de serie

Recensies

Op:http://zoeken.bibliotheek.be/detail/Sren-Kierkegaard/Filosofische-kruimels-Johannes-Climacus-of/Boek/?itemid=|library/marc/vlacc|8403550
"Het werk van Kierkegaard — en ook deze weliswaar moeilijke, maar zeker fundamentele teksten — laat zich daarbij niet lezen als een gebruiksaanwijzing of een recept, maar als een geestelijke oefening, die dag na dag opnieuw aangevat kan worden."
Christophe Van Gerrewey

In: Kerk in de Stad, januari 2014

"Onder het pseudoniem Climacus publiceert Kierkegaard twee jaar nadien, in 1844, zijn ‘Filosofische kruimels of een kruimel filosofie’. De auteur is daarin uitgegroeid tot een bijzonder scherpzinnig filosoof, die graaft naar de diepste wortels van het menselijk bestaan.”
(...)
"Het is een plezier om ook de veel kleiner gedrukte voetnoten te lezen van de topfilosoof die naar mijn idee in tien minuten meer gedachten met zijn hersenen verwerkt dan een ‘normaal mens’ in 24 uur."
Peter van der Ros

In: Filosofie, januari 2014
"De thans verschenen nieuwe en uitstekende vertaling is een deel in de serie Søren Kierkegaard Werken die met regelmaat bij uitgeverij Damon verschijnt."
Charles Vergeer

In: Cultuurpagina, oktober 2013

"In het eerste deel hoont Kierkegaard zijn op Hegel voortbordurende tijdgenoten weg en in het tweede vat hij zijn eigen ‘existentiële’ project aan. Vlijmscherpe filosofie, waarin nog steeds thema’s als geloof en transcendentie, herinnering en herhaling te pas komen."
Erik Meganck

In: De Leeswolf, 2013/7
"Kierkegaard wil ook twijfelen aan de Socratische twijfel. Het voert hem langs paradoxen, gefingeerde dialogen ('Wellicht werkt nu iemand op: "Fantast die je er bent, ik heb je best door!"') en duizelingwekkende constructies die vaak humoristisch zijn."
(...)
"Het werk van Kierkegaard - en ook deze weliswaar moelijke, maar zeker fundamentele teksten - laat zich daarbij niet lezen als een gebruiksaanwijzing of een recept, maar als een geestelijke oefening, die dag na dag opnieuw aangevat kan worden."
Christophe van Gerrewey

In: Benedictijns tijdschrift, 2013/3
"Deze publicatie vormt een belangrijke bouwsteen aan de op stapel staande wetenschappelijke uitgave van SK’s verzameld werk, rechtstreeks vertaald vanuit het Deens. De bezorgers van deze editie zijn Nederlandse en Vlaamse specialisten, die samenwerken met het Kopenhaagse instituut dat SK’s Skrifter historisch-kritisch uitgeeft."
FB 

In: NDB Biblion, 28-08-2013
"De teksten die fragmentarisch zijn opgebouwd, vallen op door het veelvuldig nen nadrukkelijk gebruik van literaire stijlfiguren als ironie en humor; ook het gehannes met pseudoniemen is iets dat geheel wordt verklaard door Kierkegaards anti-filosofische instelling. Sommigen weigeren Kierkegaard daarom een filosoof te noemen. Een uitvoerig nawoord en notenapparaat bieden beginners een helpende hand. Met een register op personen en zaken. Verzorgde uitgave in gebonden uitvoering met leeslint."
Wim Fievez