(+31)040 - 304 60 58

Het bestaan van de goden

Boeken

Het bestaan van de goden

Marcus Tullius Cicero
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Ingeleid door Rogier van der Wal
Vertaling Vincent Hunink

De Grieks-Romeinse cultuur is ondenkbaar zonder goden. Hun tempels en afbeeldingen, en vooral hun talrijke verhalen vervulden de wereld. Maar bestonden de klassieke goden ook echt, en zo ja, wat deden zij? Daarover debatteerden vooral filosofen. En die waren het, zoals vaak, grondig met elkaar oneens. De volgelingen van Epicurus zagen voor goden een minimale rol weggelegd, terwijl de invloedrijke Stoïcijnen goddelijke machten juist overal werkzaam zagen. Beroepstwijfelaars zoals de Academici lieten de zaak bij voorkeur open. 

De verschillende ideeën over goden staan handig bij elkaar in een belangrijk en invloedrijk boek uit de oudheid zelf. Het is geschreven door de Romeinse staatsman, redenaar en schrijver Marcus Tullius Cicero (106-43 v.Chr.). In de klassieke vorm van een dialoog tussen geleerde heren laat Cicero de meest essentiële vragen en antwoorden de revue passeren. Natuurlijk strooit hij gul met citaten, vooral van dichters. In Het bestaan van de goden komen Griekse filosofie en Romeinse literatuur prachtig samen.

Specificaties

ISBN
9789463401333
Oorsponkelijke titel
De natura deorum
Auteur(s)
Vertaler(s)
Omvang
208 pagina's
Uitvoering
Gebonden boek
Verschijningsdatum
05 April 2018

Recensies

In: NBD Biblion, juli 2018
"Na een korte inleiding door de classicus en vertaler Rogier van der Wal biedt de Nijmeegse latinist en bekende vertaler Vincent Hunink een goede, prettig leesbare vertaling met een korte en adequate annotatie."
E.A. Hemelrijk

In: Kerk en Theologie, oktober 2018
"Door Huninks soepele vertaling leest dit boek als een trein. Daar komt bij dat het onderwerp - ondanks de afstand in de tijd tussen Cicero en ons - verbazend actueel blijkt te zijn. Net als toen wordt religie door de intellectuele elite thans vooral beschouwd als een (al dan niet waardevolle) erfenis van traditie. Van leerdwang of binding aan confessie is in een discussie over religie geen sprake (meer). Dat komt allemaal overeen met de discussies over religie in een niet-confessioneel milieu in de westerse wereld in 2018."
Gert van Klinken

Op: http://www.oudweb.nl/cicero-goden.html, mei 2018
"Cicero's De natura deorum is een belangrijk werk om de Romeinse houding ten opzichte en de verschillende interpretaties van de goden, de religie en het goddelijke te begrijpen. Wat betekende 'geloof' voor de Romeinen? Fijn, dat deze vertaling opnieuw is uitgegeven! Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de Romein en zijn religie(s)!"
Drs. A. van Wiechen

Op: http://www.archeologienederland.nl/recensie/cicero-bestaan-goden/ 
"De natura deorum is niet het bekendste werk van Cicero, maar het heeft wel veel invloed gehad op latere grote denkers als Voltaire en Kant. Griekse filosofie en Romeinse literatuur komen prachtig samen in De natura deorum. De vragen rondom goden en mensen hield Cicero zijn leven lang bezig. (...) 
De vertaling is geschreven door Vincent Hunink. Het is zeker een aanrader voor geïnteresseerden. Het leest fijn en het geeft het debat goed weer door de duidelijke weergave van de verschillende standpunten. Rogier van der Wal heeft het boek een veelomvattende intro gegeven. (...)
Gezien de huidige maatschappij is het boek een mooie aanrader, om kwesties van het heden en verleden met elkaar te verbinden."
Nicole Janssen

In: Kleio, tijdschrift oude talen en antieke cultuur, augustus 2018
"
Vincent Hunink kent zijn vak; daar valt niets op af te dingen. Zo zijn variaties in stijlregister bij Cicero's tekst ook in de Nederlandse vertaling verrekend."
Koen Vandendriessche

In: Hermeneus, 91-1, 2019
"... wie een van Cicero's spannendste werken graag in een moderne Nederlandse vertaling wil lezen, doet er toch goed aan deze nieuwe uitgave aan te schaffen"
Inger N.I. Kuin

"In de mooie en deskundige inleiding met Cicero-kenner Van der Wiel op dat de vrijheid van denken voor Cicero een groot goed was. (...) Uit dit unieke boek van Cicero, door Vincent Hunink meesterlijk vertaald en van uitgebreide aantekeningen voorzien, valt toch zeker te leren open te staan voor elkaars mening en opvattingen, want eerst uit respect voor elkaar mogen kritiek en zelfs twijfel een gerede plaats vinden."
ds. Jenno Sijtsma