(+31)040 - 304 60 58

Filosofie met de vlinderslag

de daoïstische levenskunst van Zhuangzi

Boeken

Filosofie met de vlinderslag

de daoïstische levenskunst van Zhuangzi

Woei-Lien Chong
€ 29,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Zhuangzi (vierde-derde eeuw v. Chr.) is de tweede grondtekst van het daoïsme, na de Daodejing van Laozi. Het werk is geliefd om zijn humoristische dialogen en diepzinnige parabels, en dient al eeuwen als onuitputtelijke inspiratiebron voor een ieder die zoekt naar spontaniteit, creativiteit en innerlijke bevrijding van maatschappelijke dwang en ideologische dogma’s.

Hoewel Zhuangzi in het Nederlandstalige gebied steeds bekender wordt, is er nog niet veel aandacht besteed aan zijn spirituele oefenweg. Daarin speelt de deconstructie van de taal een belangrijke rol, naast een vorm van meditatie die gericht is op het deconditioneren en verruimen van het alledaagse bewustzijn. Door deze praktische aspecten helder voor het voetlicht te brengen, in de filosofische context van Daodejing en Zhuangzi, laat dit boek zien dat Zhuangzi’s daoïstische oefenweg ook in de moderne tijd nog steeds een grote inspiratiebron kan zijn voor het dagelijks leven.

Het vervolg op Filosofie met de vlinderslag is Leren laveren.

Specificaties

ISBN
9789460362262
Auteur(s)
Omvang
304 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave
Verschijningsdatum
01 April 2016

Recensies

In: iFilosofie, februari 2017
"Het is heerlijk meedeinen op de wervelende woordenstroom van Chong. Haar golvende schrijfstijl past uitstekend bij de grondeloze inhoud van de Daodejing en de Zhuangzi. Regelmatig citeert ze uit beide boeken en licht de inhoud beeldend en afdoende toe. Als je de grondteksten ernaast houdt, verrijkt dat haar boek."
Redactie iFilosofie

In: Soefi gedachte september 2016 
"Wij recenseren dit boek van een Chinese schrijver uit de vierde-derde eeuw voor Christus niet alleen omdat de grondpatronen van het dao?sme over de weg naar innerlijke transformatie overeenkomen met die van het universeel soefisme, maar ook vanwege de humoristische dialogen die een inspiratiebron zijn voor iedereen die zoekt naar spontaniteit, creativiteit en innerlijke bevrijding."
Theo Kauffman

In: NBD Biblion, juli 2016
"Dit interessante boek laat de lezer kennis maken met de denkwijze van de Chinese dichter en filosoof Zhuangzi, die leefde in de vierde eeuw voor Christus. Zijn filosofie is, naast het gedachtengoed van Laozi, een pijler voor het latere daöisme. De auteur, universitair docent Chinese filosofie, verdiepte zich in de oude teksten. Op een heldere manier laat zij zien dat die geschriften veel meer zijn dan een filosofie: ze vormen ook een praktische oefenweg voor transformatie en persoonlijke groei. Deze oude levenskunst blijkt verrassend actueel te zijn: vol humor, diepgang, parabels en levenskunst en vertoont veel raakvlakken met mystici als Meister Eckhart, maar ook met het (zen)boeddhisme en andere spirituele tradities. Haar zoektocht naar elementen die van waarde kunnen zijn voor het leven in de 21ste eeuw en naar levenskunst, komt het duidelijkst naar voren in de metafoor van de zwemkunst: eenheid met het water, permanente verandering, bewegen in een ruimte zonder grond, met de stroom meegaan en vooral overgave. De titel van dit inspirerende boek is daarom ook treffend."
A.C. Polkerman

Op: http://8weekly.nl/recensie/zwerven-vrij-en-blij/  mei 2016
"Een sterke troef van Filosofie met de vlinderslag is de etymologie van een aantal in het daoïsme zeer belangrijke karakters: die voor wu (niet, ont-) enwei (doen, handelen). Zeker voor hen die al een tijdje bezig zijn met de daoïstische filosofie zijn de intelligente interpretaties en beargumentering van Chong een lust voor de geest. Een hartverwarmende, vaak zelfs grappige, verrijking van je kennis. Daarmee leest dit boek als een glas water bij ernstige dorst."
Ralph Evers