(+31)040 - 304 60 58

De mythen van Plato

Verhalen voor alle tijden

Boeken

De mythen van Plato

Verhalen voor alle tijden

Bert van den Berg , Plato , Hugo Koning
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De vastgeketende mensen in de grot, de wagenmenner van de ziel, de bolletjesmensen van Aristophanes, de Nobele Leugen, het verzonken Atlantis… Plato, de filosoof die een rationele dialoog als de enige weg naar de waarheid beschouwde, is ook de auteur van meerdere fantastische verhalen die zo tot de verbeelding spreken dat ze een vaste plaats hebben gevonden in het westerse collectieve geheugen. De vertellingen moesten de denkbeelden van Plato aanschouwelijk maken en geven tot op de dag van vandaag aanleiding tot reflectie en speculatie. 

Dit boek maakt de mythen van Plato weer actueel door nieuwe vertalingen van al zijn verhalen, aangevuld met essays die de blijvende kracht van Plato’s voorstellingsvermogen in bredere context plaatsen.


Op de website van Filosofie Magazine staat een interview met de auteur Bert van den Berg van De mythen van Plato. U kunt het lezen door hier te klikken.

"Deze interessante bundel biedt geen eenduidige antwoorden maar zet vooral aan tot denken. En herlezen. Misschien precies wat Plato met die mythen beoogde."
De Volkskrant, Vincent Hunink
U kunt hier de recensie teruglezen.


Bert van den Berg en Hugo Koning auteurs van De mythen van Plato waren te gast bij De Nieuwe Wereld. U kunt het interview terugkijken/luisteren:

Specificaties

ISBN
9789463403214
Auteur(s)
Omvang
208 pagina's
Uitvoering
Hardcover
Verschijningsdatum
14 Juni 2022

Recensies

iFilosofie, juli 2023
“De mythen van Plato is een zeer waardevolle bundeling die werkelijk iets toevoegt aan wat er over Plato in het Nederlands verschenen is."
Rogier van der Wal

Website Boekhandel Westerhof, augustus 2023
"Daarmee besluit dit verrassend deskundige en tegelijk actuele boek, waarmee ik deze aankondiging die al veel te lang geworden is besluit. Het is een prachtig gebonden, leerzaam geheel, dat wil ik nog wel kwijt."
Ds. Jenno Sijtsma

Op: https://tasmedes.nl/de-mythen-van-plato-boekrecensie/, december 2022
"De vertalingen van Plato’s teksten zijn van de hand van Van den Berg en Koning zelf, en je zou wensen dat ze het hele werk van Plato vertalen, in zulk modern en aansprekend Nederlands. Het zijn eeuwenoude teksten, maar wat ik vooral vervreemdend vond aan dit boek was hoe ongelooflijk modern de teksten aandoen. Daarmee kan dit een boek vermoedelijk ook prima dienst doen op middelbare scholen, zowel in de lessen Grieks als in lessen Filosofie.
Waarmee ik maar wil zeggen dat dit boek lang niet alleen voor vakfilosofen of ‘grecofielen’ interessant is. Wie wil weten waar belangrijke ideeën uit onze Westerse cultuur vandaan komen, vindt in dit boek een Fundgrube aan inspiratie. En dan heeft uitgeverij Damon – een bescheiden uitgeverij maar met een indrukwekkende portfolio – er ook nog eens een fraai ingebonden lees- en bewaarboek (met leeslint) van gemaakt. Hier zouden andere uitgeverijen een voorbeeld aan mogen nemen."
Taede Smedes

In Filosofie Magazine, 31 augustus 2022, staat een interview met de auteur Bert van den Berg van De mythen van Plato. U kunt het lezen door hier te klikken.

In: De Volkskrant, 27 augustus 2022
"Deze interessante bundel biedt geen eenduidige antwoorden maar zet vooral aan tot denken. En herlezen. Misschien precies wat Plato met die mythen beoogde."
Vincent Hunink
U kunt hier de recensie teruglezen.

In: Hermeneus, 2022 nr.3
"Opvallend is de frisse en vlotte betoogtrant van de schrijvers, die ook tot uiting komt in de door henzelf vervaardigde verhalen."
L.J. Deuss

In Soefigedachtes:
"Uw recensent is onder de indruk van de kracht en de waarden van Plato’s mythen, zeker in deze nieuwe vertaling. Plato lezen is al met al terecht een ‘education permanente’."
Theo Kauffman

Op Humanistischverbond.be:
"Lezen!"
Victor de Raeymaeker

***** Op Operanederland.nl

Op Kunsttijdschriftvlaanderen.be
"De selectie biedt een brede introductie tot Plato’s filosofie en maakt het boek tegelijk geschikt als eerste kennismaking met de filosoof, en als uitdieping voor wie de leer van Plato al kent. De sterkte van dit boek is ook dat van de Berg en Koning de vertalingen van Plato’s mythen telkens laten volgen door een helder geschreven essay. Ze geven een goede samenvatting van het verhaal en bespreken de betekenis en de mogelijke interpretaties van de mythe."
Katrien Vanacker

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk