(+31)040 - 304 60 58

Politiek in een maalstroom

Over het lot van de representatieve democratie

Boeken

Politiek in een maalstroom

Over het lot van de representatieve democratie

Sybe Schaap
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Artikel 50 van de Grondwet beschrijft de kern van onze representatieve democratie: het gekozen parlement vertegenwoordigt het gehele Nederlandse volk. Wet en recht gelden voor iedereen op dezelfde manier. De toeslagenaffaire, de milieuproblematiek en de aardbevingsellende laten echter zien dat velen zich niet meer vertegenwoordigd voelen. Ons democratisch bestel lijkt achteloos met zijn burgers om te gaan en het parlement maakt zichzelf machteloos. De democratie raakt ontwricht. Politieke partijen worden de speelbal van een partijelite, het kiesrecht is een passief stemrecht geworden. De politiek is in een beweging terechtgekomen waarin zich autocratische verhoudingen aftekenen.

Politiek in een maalstroom analyseert het verval van de representatieve democratie, dat sluipend begon alvorens in een onbeheersbare maalstroom over te gaan. Tot het te moeilijk wordt om het tij te keren.

 

Op 5 november 2023 was Sybe Schaap te gast bij het NPO Radio 1 programma Dijkstra & Evenblij ter plekke over het opzeggen van zijn lidmaatschap van de VVD en zijn nieuwste boek "Politiek in een maalstroom". Kijk het fragment terug door HIER te klikken.

Specificaties

ISBN
9789463403528
Auteur(s)
Omvang
248 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
17 Oktober 2023

Recensies

Op: Sargasso, november 2023
"Politiek in een maalstroom is een pleidooi voor terugkeer naar de bron en de oorspronkelijke bedoelingen van het burgerlijk democratische politieke systeem. Je kunt Schaap met zijn beroep op Kant en Thorbecke conservatief noemen. Ik zie zijn betoog toch meer als een nuttige spiegel voor de hedendaagse politiek. Zijn pleidooien voor reflectie, voor debatten op basis van vriendschap tussen gelijken, voor de Socratische methode (weet wat je niet weet!) staan wel erg ver af van de hedendaagse politieke realiteit van keihard onderhandelen en van mediageniek optreden om een punt te maken. Sommige van zijn voorstellen zijn echter allesbehalve achterhaald, zoals het afschaffen van de fracties knevelende regeerakkoorden (een ongrondwettelijke last!), het aantrekken van meer vakinhoudelijke ambtenaren, en meer toezicht van de volksvertegenwoordiging op de uitvoering van wetten. Het zou bepaald niet gek zijn om met alle nieuwe leden van de Tweede Kamer straks op een heidag dit boek te bespreken."
Jos van Dijk

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk