(+31)040 - 304 60 58

Het wendbare verleden

Nietzsche in postmoderne tijden

Boeken

Het wendbare verleden

Nietzsche in postmoderne tijden

Sybe Schaap
€ 22,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

‘Make America great again!’, ‘terug naar de VOC-mentaliteit!’. Vooral in populistische kringen wordt hunkerend verwezen naar tijden waarin alles zo goed was. Hierbij wordt echter niet verwezen naar een feitelijk historisch, maar naar een ‘utopisch’ verleden. Een utopisch beeld van het verleden, met weglating of manipulatie van onwelgevallige feiten. Op die manier wordt het verleden maakbaar en wendbaar. Is het wendbaar gemaakte verleden een vluchtweg uit een wereld die te open en te onzeker is geworden? Het heden stemt immers somber en de toekomst is duister.
 
Waar in de recente geschiedenis nog het geloof was in een hoopvolle toekomst, domineert tegenwoordig een ondergangsstemming, met de blik gericht op het verleden. Het wendbare verleden analyseert deze omslag in denken, waarbij diep wordt ingegaan op de filosofie van Nietzsche. De crisisbeleving die hij al vroeg heeft voorzien is thans actueel. Het is nu aan de mens het cynisme te overwinnen en een positief voorwaarts gerichte wending te geven.

Op 20 november 2019 sprak Sybe Schaap over zijn nieuwste boek Het wendbare verleden op Radio 1 bij De Nieuws BV. U kunt het interview terugluisteren DOOR HIER te klikken.

Specificaties

ISBN
9789463402569
Auteur(s)
Omvang
272 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
21 November 2019

Recensies

In: Trouw, 4 december 2019. KLIK HIER VOOR DE RECENSIE 
"Sybe Schaap heeft veel geschreven over populisme en ook in dit boek klinkt hij oprecht bezorgd over het fenomeen, dat hij op een filosofische manier verbindt met ideeën van Nietzsche. Vooral Nietzsches begrip van creatief ressentiment is daarbij verhelderend. Schaap herformuleert de ideeën van de Duitse filosoof vanuit zijn eigen stellingen en doet dat helder en bevattelijk."
Sofie Messeman

In het Friesch Dagblad staat een bespreking van Het wendbare verleden. Het stuk is geschreven door Anko de Vries. U kunt het teruglezen door HIER te klikken.