(+31)040 - 304 60 58

Een zekere twijfel

Inleiding in de westerse filosofie

Boeken

Damon Dinsdag 17 oktober

In een tijd van polarisatie zijn veel mensen overtuigd van hun eigen gelijk. Ze menen van alles zeker te weten. Maar wat is dat eigenlijk, zeker weten? Kunnen we ooit ergens zeker van zijn? Zo ja, waa...

Lees meer

Een zekere twijfel

Inleiding in de westerse filosofie

Onno Zijlstra
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De vier ‘grote vragen’ van Immanuel Kant vormen de leidraad van deze heldere inleiding in de filosofie: 
Wat kan ik weten? 
Wat moet ik doen? 
Wat mag ik hopen? 
Wat is de mens?  

Onno Zijlstra brengt de vragen tot leven en weet de antwoorden die grote denkers er in de loop van de tijd op hebben gegeven stimulerend te beschrijven. Hij verbindt de alledaagse werkelijkheid op een verfrissende wijze met de ideeën van de grote filosofen. Omdat de antwoorden vaak opvallend uiteenlopen, worden we uitgedaagd mee te denken en positie te kiezen. De rake tekeningen van Rudy Simon komen daarbij goed van pas. 

Specificaties

ISBN
9789463401326
Auteur(s)
Omvang
240 pagina's
Uitvoering
Paperback, geïllustreerd
Verschijningsdatum
14 April 2018

Recensies

In: Amphora, september 2018
"Is er nòg een introductie in de filosofie nodig, zoals het voorliggende werk Een zekere twijfel, met als ondertitel ‘Inleiding in de westerse filosofie’? Zijn er daar niet meer dan genoeg van? Nee, dus. Filosofie blijft boeiend en altijd actueel, ook al verglijden de eeuwen en verdwarrelen, verbreden en verdiepen zich de inzichten. De inleiding van auteur Onno Zijlstra heeft de charme van de handzaamheid, gekleurd door het archaïsme van de oude typemachine op de achterkaft. Zijn betoog wordt onderbroken en ondersteund door prettige plaatjes.
Een appetijtelijk geheel in eerste oogopslag.
(...)
De opbouw van het boek is helder, de overgangen van de ene kantiaanse vraag naar de andere worden goed beargumenteerd en geplaatst in de huidige tijd om de verbinding van toen met nu verder te verduidelijken. De uitstapjes naar andere denkers zijn veelvuldig – misschien wel te veelvuldig – en verstrikken bij tijden de lezer in een net van meningen en oordelen waaruit het niet altijd adequaat is om onbevangen te ontsnappen. De toon van de auteur richting de lezer is die van een docent richting zijn leerlingen. De stijl kabbelt op licht populistische wijze door en Zijlstra aarzelt niet zich ook zelf met zijn persoonlijke beschrijvingen en inzichten in de tekst te mengen. Bovendien roept hij de lezer voortdurend op over het beschrevene te wikken en te wegen en (mee) te denken. Zekerheid wordt afgewisseld met twijfel, met zekerheid, met twijfel..., tot slechts de zekerheid van de twijfel en dus ‘een zekere twijfel’ overblijft."
Anneke de Vries

Op leestafel.info:
"Dit compacte maar rijke boek is een mooie eerste kennismaking met de filosofie"
Evert van der Veen

In Tijdschrift Geestelijke Verzorging, jrg 22, nr 93:
"Onno Zijlstra heeft een prachtige inleiding in de westerse filosofie geschreven (...) Zijlstra beheerst de kunst om met eenvoudige woorden moeilijke zaken uit te leggen, zonder dat het simpel wordt."
Leddy Karelse

In Tijdschrift voor Filosofie, 80/2018:
"Zijlstra beheerst zijn materie. Film en literatuur leiden meestal het thema is en hij weet goed filosofen te koppelen aan die inleidingen. Uit wat hij schrijft, kan alleen maar vermoed worden dat hij ook een boeiende lesgever was. Daarenboven is hij een goede verteller, wat ervoor zorgt dat het boek een verhaal is dat de lezer meesleept. De wijze waarop ook hedendaagse filosofen worden gepresenteerd, is bovendien bijzonder helder"
Daniël Vande Veire