(+31)040 - 304 60 58

Blijvende erfenis

Griekse mythen in de Nederlandse taal

Boeken

Blijvende erfenis

Griekse mythen in de Nederlandse taal

Charles Hupperts , Hein van Dolen
€ 34,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

De antieke Grieken hebben in hun meer dan duizendjarige geschiedenis genoten van hun vertellingen over goden, helden en mensen. De generaties na hen namen dit enthousiasme over en hebben de schat aan verhalen gekoesterd en, al dan niet in een eigen versie, doorgegeven.

In alle Europese talen zijn dan ook restanten te vinden van de namen of gebeurtenissen die aan de mythen van weleer zijn ontleend.
Ook het Nederlands is rijk aan uitdrukkingen en woorden die rechtstreeks zijn af te leiden uit deze erfenis van de Grieken. Zegswijzen als 'het paard van Troje binnenhalen', 'de doos van Pandora' en 'in Morfeus' armen liggen' zijn blijvende herinneringen aan de Griekse mythen en sagen. Maar ook termen als psyche, paniek, erotisch en maniak gaan terug op min of meer bekende eigennamen uit de Griekse mythologie.
Blijvende Erfenis is opgezet als een lexicon van honderd en zestig korte essays, in alfabetische volgorde, over figuren uit de Griekse verhalentraditie die hun sporen in de Nederlandse taal hebben achtergelaten. Bij elk trefwoord is een illustratie gezocht, zowel uit de antieke beeldende kunst, als uit kunstwerken van latere eeuwen waarmee de continuïteit van dit erfgoed in de Europese cultuur wordt aangetoond. Het boek biedt een originele kijk op de nalatenschap die we aan de Griekse oudheid te danken hebben. De lezers zullen vaak verrast zijn wanneer ze gebruikelijke of bijzondere woorden aantreffen die een zeer oude herkomst blijken te hebben.
Voor taalkundigen kan dit uitputtende overzicht een aanvulling op hun kennis betekenen. Wie in kunst is geïnteresseerd, krijgt een grote hoeveelheid prachtige afbeeldingen onder ogen die op een en hetzelfde thema zijn geselecteerd. Maar of men nu leek of deskundige is, de charme van de verbeeldingskracht van de klassieke Grieken met hun amusante, pikante en soms dramatische vertellingen zal op niemand haar uitwerking missen, zowel bij een eerste kennismaking als bij het herkennen van wat ooit, op school of elders, is gehoord of gelezen.

Specificaties

ISBN
9789055737871
Auteur(s)
Omvang
336 pagina's
Uitvoering
Gebonden uitgave, full colour
Verschijningsdatum
11 December 2007

Recensies


In: NBD|Biblion, 26 februari 2008
"Wie zijn Eoos, Procrustes precies? Dit boek legt het je uit in een essay van telkens een pagina. [...] Het boek helpt de lezer ook op zoek te gaan naar de betekenis en de oorsprong van uitdrukkingen zoals "een Augiasstal uitmesten", "het paard van Troje binnenhalen", "de Achilleshiel". Je vindt de Latijnse naast de Griekse schrijfwijze: "Achilles/Achilleus", "Argus/Argos"."
(Bernard Huyvaert)

In: De Roerom, jrg. 22, nr. 5 (januari 2008)
"Een fraai uitgegeven boek dat bij sommigen schoolherinneringen oproept en herkenning bij allen die geïnteresseerd zijn in de oude én onze cultuur. Onvergankelijke literatuur zoals de sprookjes."
(Peer Verhoeven)

In: De Rode Leeuw, onafhankelijk tijdschrift voor muziek en cultuur. nr. 193 (december 2007)
"Kloek boek, waarin de belangrijkste figuren uit de Griekse mythologie in alfabetische (ook al een Grieks woord) volgorde zijn opgenomen. 
[...]
Als iets is achteruit gegaan de laatste jaren is het wel de kennis van de Bijbel en de mythologie. En dat is [...] uitermate jammer. Immers om deze kunstwerken te 'lezen' - en hoeveel opera's met mythologische onderwerpen zijn er niet, van Orfeo van Monteverdi tot Antigone van Ton de Leeuw - moet je de verhalen kennen. [...] wie eindelijk eens wil weten waar het over gaat: in dit boek kan hij terecht.
[...]
De in deze verhalen opgeroepen menselijke toestanden zijn nog altijd springlevend. Kortom: dit boek verdient ieders belangstelling, [...] lezen zult ge!"
(Gerard van der Leeuw)