Thomas Merton, Zen en de gretige vogels
Thomas Merton, Zen en de gretige vogels
€ 19,90
Auteur :
Thomas Merton
Vertaler :
Willy Eurlings
ISBN:
9789463403061
Verschenen:
14-09-2021
Omvang:
216 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

Op: Boeddhistisch Dagblad, september 2021
"Het boek zelf leest erg prettig ondanks of misschien wel juist dankzij de eigenzinnige aanpak van Merton, die een goed schrijver is. De vertaling van Willy Eurlings is soepel en redelijke eigentijds. Het is zonder meer leerzaam en interessant om Merton te zien zoeken naar antwoorden in zijn pelgrimage naar de waarheid. Hij is belezen en geïnspireerd, al zijn zijn bronnen misschien wat gedateerd en achterhaald. Het kan de lezer echter daardoor aanknopingspunten bieden voor eigen reflectie en onderzoek en dat is misschien wel het mooiste wat een boek kan doen."
Erik Hoogcarspel
KLIK HIER voor de hele recensie

In Trouw, 6 oktober 2021:
"Een frisse boeddhistische blik op het christendom, door een van de beroemdste monniken ooit. (...) Ondanks de gedateerdheid van Mertons ontmoeting met het zenboeddhisme ben ik onder de indruk van zijn scherpzinnige en open omgang met deze traditie. Juist waar hij raakvlakken ontdekt en leert van die andere traditie is het boek heel inzichtgevend."
Wolter Huttinga
Klik hier voor de hele recensie.

Aantal:
Thomas Merton, Zen en de gretige vogels

Vertaald door Willy Eurlings 
Een uitgave in samenwerking met Stichting Thomas Merton-vrienden van de Lage Landen
Zen en de gretige vogels is een vertaling van Zen and the Birds of Appetite

Roofvogels cirkelen rond op zoek naar voedsel, maar tevergeefs. “Wanneer ze zijn verdwenen verschijnt plotseling het ‘niets’ dat, de ‘niemand’ die er was. Dat is zen. Het was er al de hele tijd, maar de aasvogels hebben het niet gezien, omdat het niet hun soort prooi was.” Gretigheid en het willen grijpen en begrijpen moeten plaats maken voor de pure, directe ervaring van de grond van ons bestaan.

Merton onderzoekt, vaak in samenspraak met zenmeester D.T. Suzuki, de rationele ongerijmdheden van zen. Met Japanse kunst en filosofie, en de geschriften van woestijnvaders, Augustinus, Eckhart en anderen, verkent hij overeenkomsten en verschillen tussen christelijke mystiek en zen.

Verwijzend naar analogieën tussen zen en christelijke mystiek laat Merton zien dat zen ons kan helpen om ons christelijk geloof veel meer te zien als een levende ervaring. De nadruk op de leer speelt in de geloofsbeleving van katholieken zo’n overheersende rol dat die aandacht voor de geloofservaring vaak ondersneeuwt. Zen kan ons leren verder te gaan dan de formulering van het geloof, niet om deze te verwerpen, maar om tot grotere innerlijke diepte te komen.