Debatten over God en wereld
Tegen de manicheeërs Fortunatus en Felix
Debatten over God en wereld
€ 19,90
Auteur :
Aurelius Augustinus (354-430)
Vertalers :
Hans van Reisen, Roald Dijkstra, Vincent Hunink
ISBN:
9789463400305
Verschenen:
18-01-2017
Omvang:
168 pagina's
Uitvoering:
Gebonden uitgave met stofomslag
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Aantal:
Debatten over God en wereld

Verschenen in de serie: Augustinus-uitgaven

Vertaald en toegelicht door Roald Dijkstra en Vincent Hunink
Ingeleid door Hans van Reisen


Heeft God alle dingen geschapen? Of is onze wereld, met alle kwaad en ellende daarin, het werk van een tegengestelde, vijandige macht? En zo ja, hoe kunnen we ons daaruit bevrijden?

Brandende kwesties, waarover ten tijde van Aurelius Augustinus (354-430) fel werd gedebatteerd. Vooral de manicheeërs, volgelingen van Mani, een oosterse charismatische leider uit de 3e eeuw, kozen voor een radicale dualistische visie: de aarde als strijdtoneel van goed en kwaad. In veel van Augustinus’ geschriften worden hun opvattingen hartstochtelijk bestreden. Vaak is dat eenrichtingsverkeer.

Maar niet altijd. Soms vonden publieke debatten plaats, waarin Augustinus het in het openbaar opnam tegen invloedrijke manicheeërs. De discussie werd dan uitgeschreven en bewaard als deel van zijn oeuvre. Dit boek biedt voor het eerst een Nederlandse vertaling van zulke teksten. Niet alleen Augustinus voert hier het woord, we horen ook de manicheeërs zelf. Twee unieke, 4e-eeuwse live debatten over wezenlijke vragen. Waarbij de vonken er vanaf vliegen.