Zwervend met Zhuang Zi
Wegwijs in de taoïstische filosofie
Zwervend met Zhuang Zi
€ 24,95
Auteur :
René Ransdorp
ISBN:
9789055738250
Verschenen:
09-11-2007
Omvang:
224 pagina's
Uitvoering:
Genaaid / Gebrocheerd, Met 24 prachtige full colour afbeeldingen.
Leverbaar:
Uitverkocht
Inkijkexemplaar
Recensie

In: Algemeen Nederlands tijdschrift voor wijsbegeerte, Februari 2009
'René Ransdorp slaagt erin de denkbeelden van Zhuang Zi weer te geven als universeel toegankelijk voor eenieder met een minimale filosofische belangstelling, zonder voorkennis van typisch Chinese achtergronden als de traditionele geneeskunde, martiale kunsten en meditatiepraktijken.'
(Patricia de Martelaere) 

In: Het Financieel Dagblad, 1 maart 2008
"[...] Wie meer van dat taoïsme wil weten, kan nu zijn voordeel doen met het uitstekende en schitterend geïllustreerde boek van René Ransdorp, Zwervend met Zhuang Zi.
De auteur geeft in dit werk niet alleen op heldere wijze uitleg over de geschriften van de tweede grote denker uit de taoïstische traditie - de man die het gedachtegoed van Lao Zi verwerkt tot een levensfilosofie - maar ook over de Daodejing en zijn voorganger. "
(Jabik Veenbaas)

In: Cimedart, jrg. 38, nr. 3 (mei-juni 2008)
"[...] de Zhuang Zi zal je, met zijn kleine poëtische en grappige verhaaltjes, niet snel vervelen. Tegelijkertijd zijn deze grappige verhalen metaforen voor de grote wijsheden van het taoïsme.
De Zhuang Zi staat bekend als een van de meesterwerken uit de wereldliteratuur en heeft een enorme invloed gehad op de gehele filosofie. Het is een van de oudste en meest canonieke teksten van het taoïsme.
[...]
De Zhuang Zi mag dan eeuwenoud zijn, de conflicten en vragen zijn nog steeds springlevend.
[...]
Ransdorp geeft een duidelijke en gestuctureerde uitleg over de taoïstische filosofie én de Zhaung Zi.
[...]
Zwervend met Zhuang Zi is gewoon een heldere, duidelijke eerste leidraad bij de Zhuang Zi én het taoïsme."
(Jorinde Vroonhof)

Op: www.degeledraak.nl, maart 2008
"Ransdorps Zwervend met Zhuang Zi is een compacte en helder geschreven reisgids voor iedereen die zijn weg in de vertaalde geschriften van 'Meester Zhuang' (370-280 voor Christus) wil vinden. In negen korte hoofdstukken belicht de auteur de kernthema's uit de Zhuangzi, waardoor er als het ware een geëffend pad door de grillige verhalenverzameling ontstaat.
[...]
Zijn boek [heeft] een grote waarde voor iedereen die zich nader wil verdiepen in de klassieke Chinese wijsbegeerte én voor wie zich wil oefenen in de taoïstische levenskunst."
(Michel Dijkstra, filosoof en journalist)
Deze recensie is in zijn geheel te lezen op: www.geledraak.nl/html/page1523.asp 

Aantal:
Zwervend met Zhuang Zi

UITVERKOCHT
Dit boek is alleen nog te koop bij de (online) boekhandel

De taoïstische wijsgeer Zhuang Zi (circa 370-290 v.Chr.) wordt door velen als de meest oorspronkelijke Chinese denker beschouwd. Hij staat bekend om zijn sprankelende denk- en schrijfstijl en wordt in China tot op de dag van vandaag bestudeerd en becommentarieerd.  
Zwervend met Zhuang Zi is bedoeld als wegwijzer in de taoïstische filosofie en als een toegankelijk leesboek. Aan de hand van tekstfragmenten wordt de lezer meegevoerd langs de hoofdpaden van Zhuang Zi's filosofische zwerftocht. Deze doorkruist vele thema's waarover ook in de westerse filosofie is nagedacht: het oorsprongsmysterie, de menselijke conditie, de grenzen van de menselijke kennis en taal, de deugd, de kunst van het leven en de houding t.a.v. de dood. Het boek, dat ook regelmatig inhaakt op de kernideeën van Lao Zi, is geïllustreerd met voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie die een typisch taoïstische gemoedsstemming oproepen.
 
Wie het taoïstisch gedachtegoed wil gebruiken als inspiratiebron voor filosofische bezinning, voor reflectie op onderwijs en organisatie - of meer van de Chinese cultuur wil begrijpen - heeft aan Zwervend met Zhuang Zi een uitstekende inleiding.

De bundel wordt aantrekkelijk gemaakt met beeldmateriaal (voorbeelden uit de Chinese schilderkunst en kalligrafie). Het biedt een wetenschappelijk onderbouwde kennismaking met de taoïstische filosofie en poogt ook telkens te laten zien hoe deze thema's ons vandaag kunnen inspireren (actualisatie).