(+31)040 - 304 60 58

Religieus atheïsme

(Post)moderne filosofen over God en godsdienst

Boeken

Religieus atheïsme

(Post)moderne filosofen over God en godsdienst

Erik Meganck
€ 24,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Hoe komt het dat Feuerbach, Nietzsche, Wittgenstein, Russell, Sartre of andere filosofische zwaargewichten er niet in geslaagd zijn God definitief uit de westerse wereld te vegen? 

In Religieus atheïsme bespreekt Erik Meganck twaalf invloedrijke (post)moderne filosofen die elk in meer of mindere mate ‘atheïst’ worden genoemd. Althans, dat leert de karikatuur die men in handboeken en inleidingen vindt. Meganck schoont dit beeld op en biedt aan de hand van hun visie op God en godsdienst een frisse kijk op actuele godsdienstfilosofie, die voorbijgaat aan de moderne spagaat tussen denken en geloven. Dat mondt uit in een rijker atheïsme dan de oppervlakkige variaties op ‘God bestaat niet’. God is dood, leve God!

Is God verdwenen uit de filosofie? Allerminst, zo laat Erik Meganck zien in dit boeiende boek, waarin de moderne filosofie op een onthullende manier gelezen wordt. Aan het eind van alle metafysicakritiek keert onherroepelijk de naam van God weer terug.
Ger Groot

Een boek dat over filosofie gaat, dus ook over theologie. Over theologie, dus ook over filosofie. En dat bovendien een plezier is om te lezen.
Rik Torfs

Religieus atheïsme het beste spirituele boek 2021!
Religieus atheïsme van Erik Meganck is verkozen tot het beste spirituele boek van 2021! De Prijs voor het Spirituele Boek bekroont een auteur van een boek dat op een toegankelijke wijze bijdraagt tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving.

De jury over Religieus atheïsme:
Van Feuerbach over Nietszche, Levinas tot Derrida… twaalf filosofen worden geanalyseerd vanuit de vraag waarom deze gezaghebbende denkers er niet in geslaagd zijn om god definitief uit de westerse wereld te bannen. Dit alles behalve conventionele uitgangspunt wekt meteen nieuwsgierigheid en dwingt de lezer over zijn eigen positie na te denken. 
KLIK HIER voor het volledige rapport, informatie over de prijs en de jury.


Op 28 mei 2021 verscheen een uitgebreid artikel in Dagblad Trouw. Klik hier om het te lezen.

Auteur Erik Meganck werd geïnterviewd door Pater Elias over Religieus atheïsme, (Post)moderne filosofen over God en godsdienst. U kunt het interview hier bekijken:

Specificaties

ISBN
9789463402941
Auteur(s)
Omvang
256 pagina's
Uitvoering
Paperback
Verschijningsdatum
15 April 2021

Recensies

Trouw tipt religie, 21-4-2021

In: Kerk en theologie, 2022
"De Belgische filosoof en theoloog Meganck schreef een uitermate boeiend boek. Hij verdedigt de stelling dat God niet verdwenen is uit de filosofie. Om die gedachte te verdedigen maakt hij een reis door de werken van 12 filosofen, van Feuerbach tot Derrida."
Arjen Velema

NieuwWij en De leesclub van alles8 mei 2021:
"Religieus atheïsme is een interessante zoektocht naar God in het actuele filosofiedebat. Het helpt als je al enige voorkennis hebt, want het is soms best pittig wat in redelijk kort bestek naar voren wordt gebracht. Maar Meganck toont zich een bekwaam docent, die met de nodige olijkheid zijn leerlingen bij de les weet te houden.
Met de bibliografische tips aan het eind kan de geïnteresseerde lezer zijn of haar zoektocht verder vervolgen."
Bert Altena

In: Sophie, mei 2021
"In de loop van het boek laat de schrijver keer op keer zien dat theologie en filosofie zich niet keurig laten scheiden en dat de tegenstelling tussen geloof en rede slechts oppervlakkig is. Het boek is bovendien met vaart en gevoel voor humor geschreven, wat een behoorlijke prestatie is gezien de taaie en serieuze onderwerpen."
Rik Peels

Friesch Dagblad, 11 mei 2021
“Filosofie is nooit eenvoudig, maar wie het nieuwe boek van filosoof Erik Meganck in handen krijgt, heeft toch al snel een idee wat hier aan de orde is. (…) Het prettige van Religieus atheïsme is dat je al vrij snel merkt dat Meganck niet tot het type denkers behoort dat godsdienst onder het tapijt wil schuiven. Alsof de filosofie het nu eenmaal beter weet dan de theologie, dankzij glasheldere rationele argumenten. Meganck is iemand die aandachtig naar filosofen luistert, om te horen hoe het strikte rationele, beheersende denken op een grens stuit. Want daar ontstaat ruimte komt voor ‘het andere’.”
Tjerk de Reus

Nederlands Dagblad, 21 mei 2021
"Meganck laat met verfrissende humor en ironie zien hoe twaalf atheïstische denkers religie juist een hart onder de riem steken. (…) verplichte kost voor gelovigen, predikanten en academische theologen”
Taede Smedes

In Volzin, juni 2021
"Religieus atheïsme is een prettig, vlotgeschreven boek. Het boek is een interessante zoektocht naar God in het actuele filosofiedebat. Jammer dat Meganck alleen maar mannen behandelt. Enige voorkennis is handig, want er wordt wel wat van de lezer verwacht. Ondanks de af en toe zeer complexe passages toont Meganck zich een prima docent. De bibliografische tips aan het eind van het boek zijn handig. Een boeiend boek dat al vele positieve recensies kreeg."
Greco Idema

In Veluwse Kerkbode
"Als de kritische vragen, en de scherpe spiegel die deze twaalf filosofen ons voorhouden serieus genomen worden, is de missie van Meganck geslaagd. Het boek vraagt enige inspanning (voor een Nederlander is de Belgische schrijfwijze ook wat lastig te volgen, hier en daar), maar is de moeite waard!"
Alfred van de Weg

In Kerk en Theologie, 1 2022:
"uitermate boeiend boek"
Arjen Velema