Levenskunst, Deel 2
Bevriend raken met jezelf en de ander
Levenskunst, Deel 2
€ 19,90
Auteur :
Dick Kleinlugtenbelt
ISBN:
9789463401289
Verschenen:
25-11-2018
Omvang:
288 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

In: Nederlandse Bibliotheekdienst, 26 februari 2019
"De auteur noemt de filosofie van de levenskunst 'een zelfoefening in het bewerken van het denken' en voegt de daad bij het woord door de lezer met behulp van vragen en opdrachten aan het denken te zetten naar aanleiding van de filosofie van onder anderen Aristoteles, de Romeinse Stoa, Augustinus en De Montaigne. Het boek heeft zijn oorsprong in cursussen en lezingen die de auteur gaf. Dat komt de toegankelijkheid ten goede. (...) Het boek is geschikt voor studiegroepen, docenten en studenten, maar het zet ook individuele lezers aan tot zelf denken."
H. Gelèns

Aantal:
Levenskunst, Deel 2

Verschenen in de serie Kleinlugtenbelt-Levenskunsten

De moderne mens heeft moeite betekenisvolle relaties met zichzelf en anderen aan te gaan. Dat is een van de kernproblemen van de moderne tijd. De moderne levenskunst dankt haar bestaan aan deze situatie.
Met Levenskunst. Bevriend raken met jezelf en de ander keert de levenskunst weer terug naar haar oorsprong bij de klassieke filosofen. Welke omgang met het zelf en de ander stimuleert de levenskunst? Wat is het zelf? Wat is vriendschap? Deze vragen worden beantwoord aan de hand van Socrates, Aristoteles, de Romeinse Stoa, Augustinus en De Montaigne, die na de Middeleeuwen zorgt voor een wederopleving van de klassieke levenskunst. De klassieke opvattingen over aloude onderwerpen als de rol van het lot, het korte leven en de dood, liefde en vriendschap kunnen ons inspireren om voor onze eigen tijd een filosofie van de levenskunst te ontwikkelen. Het slotdeel gaat over levenskunstethiek en een herwaardering voor het centrale thema van dit boek: vriendschap.

Dit is het tweede boek van een trilogie over levenskunst. Het eerste boek Mensbeelden en levenskunst. De mens en de kunst het eigen leven vorm te geven (2005) bespreekt zeven moderne filosofen, zoals Kierkegaard, Nietzsche, Foucault en Nussbaum.
In het derde boek Moderne levenskunsten. De mens en de kunst van het leven (2018) komen tien levenskunstoefeningen aan de orde die verbonden zijn met actuele levensvragen, zoals de omgang met onrust, haast, voortdurende veranderingen, keuzes en de eindigheid van het leven.

 


Cursus Dick Kleinlugtenbelt Moderne levenskunsten bij het Humanistisch Verbond Lelystad
Locatie: Humanistisch Verbond Lelystad, Hanzeborg Koningsbergenstraat 201, Lelystad
Datum: 5 donderdagavonden 10, 17, 31 okt, 7 en 14 nov van 19.30 tot 21.30 uur
Klik hier voor meer informatie: de website van het Humanistisch Verbond Lelystad Dronten