(+31)040 - 304 60 58

Of - Of

Een levensfragment uitgegeven door Victor Eremita

Boeken

Of - Of

Een levensfragment uitgegeven door Victor Eremita

Søren Kierkegaard
€ 49,90

Op voorraad
Direct leverbaar uit voorraad

Product omschrijving

Vertaald door Annelies van Hees
Verklarende noten Paul Cruysberghs
Eindredactie Pieter van Reenen en Onno Zijlstra 

In zijn hoofdwerk Of – Of reflecteert Kierkegaard via uiteenlopende pseudoniemen op zijn verbroken verloving met Regine Olsen. Tegelijkertijd gaat hij in gesprek met de grote literaire en filosofische stromingen van zijn tijd. Zijn eerste pseudonieme werk veroorzaakte veel commotie en was meteen een daverend succes. Het boek wordt nu al bijna twee eeuwen in vele talen en vanuit een diversiteit aan interesses gelezen. De veelstemmigheid van het werk, de literaire en filosofische kwaliteiten, en de existentiële insteek maken het een hoogtepunt in de westerse filosofie. 

Of – Of vormt het zestiende deel in de reeks Kierkegaard Werken

Specificaties

ISBN
9789463403412
Oorsponkelijke titel
Enten-Eller
Auteur(s)
Vertaler(s)
Redacteur(en)
Omvang
864 pagina's
Uitvoering
Hardcover met stofomslag en leeslint
Verschijningsdatum
18 April 2023
Verschenen in de serie

Recensies

In: Trouw, 9 mei 2023
"Verbluffende klassieker van Kierkegaard"

In: Filosofie magazine, nr.6 2023
"De Deense filosoof koos voor een schrijverscarrière, met als rode draad de spanning tussen de esthetische, ethische en religieuze levenshouding waarvan hij de eerste twee in Of-Of introduceert. Richt je je enkel op uiterlijk genot? Of weeg je elke keuze secuur moreel af? Zo zet Kierkegaard de lezer aan het denken over zijn (toekomstige) levenskeuzes. Deze klassieker is nu opnieuw vertaald in het Nederlands."

Op: Mappalibri, september 2023
"Moet men Of-Of (meteen) van kaft tot kaft lezen? Dat hoeft niet, en al zeker niet op het strand, want daar is het niet voor bedoeld. Het ‘Dagboek van een Verleider’ laat zich echter probleemloos zelfstandig lezen (en het leest als een roman), en ook een aantal van de kortere teksten (zoals ‘De wisselbouw’) zijn eveneens als op zich staande opstellen te genieten."
Christophe Van Eeke

Op: Nieuw Wij, september 2023
"Kierkegaard lezen is altijd de moeite meer dan waard. Daar draagt zijn levendige stijl en de alom aanwezige ironische toon, die in de vertaling goed bewaard is gebleven, niet weinig aan bij."
Bert Altena

In: Katholiek Nieuwsblad, 26 mei 2023
"Kierkegaard leest als een rebels kind van zijn tijd, ingeklemd tussen de Duitse romantiek van Schlegel en Hegel en het Franse existentialisme na hem. Hij is interessant voor filosofen en dit werk is interessant voor fans van Kierkegaard. Dat hij populair blijft, zie je aan de vele publicaties van en over hem."
Pieter Derdeyn

In: Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2023
"Kierkegaard behandelt in ”Of-Of” allerlei pittige onderwerpen. Maar uiteindelijk concentreert hij zich op dat ene belangrijke en actuele thema: de noodzaak van het maken van een keuze in het leven van elk mens. ”Of-Of” vormt ten diepste de basis van Kierkegaards latere boeken, waarin hij stelt dat het geloof in Christus het hoogste doel van de mens moet zijn."
Klaas van der Zwaag

Op: Recensenten Platform Boekensite Gent, 22 juni 2023
"Uitgeverij Damon blijft een van de weinige onafhankelijke boekuitgevers in ons taalgebied die zich blijven specialiseren in filosofie, ethiek, theologie en politiek. Een keukentafeluitgeverij noemen de twee bezielers van het piepkleine familiebedrijf zich. Jenny van de Laar en John van Gortel, twee jonge Eindhovenaren die er in een wispelturige en economisch moeilijke branche blijven in lukken om elk seizoen weer tal van inspirerende nieuwe publicaties op deze nichemarkt te presenteren. Schaalvergroting is niet hun ding, wel kwaliteit, en een uitgesproken voorkeur op de meer toegepaste filosofie. De uitgevers gaan zelf boekhandels af en staan op beurzen, zo blijven ze ook een frisse educatieve bron met leermiddelen voor beschouwelijke vakken in het onderwijs.
(...)
Met Of-Of, een kanjer van meer dan 700 pagina’s, legde Kierkegaard ook meteen zijn komende literaire stijl vast: ironisch, humoristisch, satirisch en vooral dialectisch, volgens de methode van ‘indirecte communicatie’, met personages die uit eigen naam spreken en ook zichzelf als schrijver verhullend achter de meest uiteenlopende pseudoniemen."
Koen E.

Op Humanistischverbond.be 
"Of – Of is een klassieker die dankzij de thematiek nooit uit de actualiteit zal verdwijnen. Deze prachtige Nederlandse vertaling is vlot te lezen. (...) De uitgave van dit 180 jaar oude werk is oogstrelend. De vorm is schitterend met hard kaft, leeslint en zorgvuldig gezet. De tekst is een moderne Nederlands vertaling geworden. 1231 verklarende noten geven dikwijls een noodzakelijke aanvulling en verduidelijking. Het nawoord is zeer adequaat en verrijkend. Tenslotte is er een register van personen en zaken die het opzoeken vergemakkelijkt. Of – Of is een werk om te koesteren. Trek er wel voldoende tijd voor uit om ervan te kunnen genieten."
Peter van Aelst

In: Collationes. Internationaal Tijdschrift voor theologie
“Op korte tijd werden de twee hoofdwerken van Kierkegaard (1813-1855) uitgegeven in de schitterende reeks Sören Kierkegaard Werken. Of-Of in een nieuwe vertaling (de vorige stamt uit 2000) en Afsluitend Onwetenschappelijk Naschrift in een eerste vertaling. De geschriften van Kierkegaard zijn een frisse verademing na de soms dorre kamerfilosofie van de negentiende eeuw. (…) Ten slotte dient zeker de kwaliteit van de rijkelijke voetnoten en de degelijkheid van de nawoorden vermeld te worden.”
Luc Anckaert

Op: Kunsttijdschrift Vlaanderen, december 2023
"Alle lof voor de ploeg die hier de schouders onder zette. Ook uitgeverij Damon verdient een pluim voor deze uitgavereeks in bijzonder en meer algemeen voor hun doorgedreven inspanningen voor het filosofische en levensbeschouwelijke boek en de aandacht voor de klassieke oudheid."
Geert Swaenepoel

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk