(+31)040 - 304 60 58

Wim Jurg werd geboren in Zwolle in 1953. Hij deed eindexamen gymnasium β in 1971 aan het Corderius College in Amersfoort en doctoraal examen geschiedenis in 1979 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Hij werkte in Groningen als zakelijk leider van theater- en muziektheaterproducties. Daarna was hij beleidsmedewerker van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond in Amsterdam (vakbond voor musici), en zakelijk directeur van filmtheater Filmhuis Arnhem, tegenwoordig filmtheater Focus.
Van 2002 tot 2011 was hij in Amsterdam mede-directeur en later algemeen directeur van de Vereniging van Schrijvers en Vertalers, tegenwoordig de Auteursbond. Van november 2013 tot maart 2014 keerde hij nog even terug als directeur-ad-interim.
Hij was bestuurslid van de Schrijversvakschool en PEN Nederland. Nu is hij bestuurslid van de Auteursbond en PEN Emergency Fund.
Daarnaast trad hij op als muzikant (onder meer in het Gebirtig Trio) en hij schreef.

Ouder werk

theater:
De moeder, vertaling (Bertolt Brecht), 1981
De vrouwen van Troje, vrije bewerking (Euripides), 1985
Opera 45, libretto, 1985
Een Viking met een slangetong, voor kinderen vanaf 8 jaar, 1989

romans bij uitgeverij Kwadraat:
Het verlangen naar Constantinopel, 1998
De secretaris, 1999
De belegering van Anna,2001
Drie romans spelend in de zevende eeuw na Christus. Samen zijn het drie manieren om een historische roman te schrijven. De secretaris is de min of meer conventionele historische roman, op de verteller na hebben alle met naam genoemde personages bestaan. Het verlangen naar Constantinopel is een licht verhaal met een hard einde waarin alle personages zijn verzonnen. In De belegering van Anna, spelend rond de eerste Arabische aanval op Constantinopel, zijn er drie vertellers: twee verzonnen vertellers uit verleden, de derde verteller is de auteur.

Zie voor meer informatie en (niet) eerder gepubliceerde teksten en verhalen: https://www.wimjurgboeken.nl