(+31)040 - 304 60 58

Barend Schuurman

Terug naar overzicht

Barend Schuurman wordt in 1938 geboren als zoon van de bekende (kerk)musicus Adriaan C. Schuurman. Hij studeert theologie in Amsterdam en Straatsburg en tevens hoofdvak dwarsfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Vester. Later studeert hij hoofdvak koordirectie en volgt hij lessen orkestdirectie bij Jaap Spaanderman.

In 1966 wordt Schuurman benoemd tot cantor-dirigent van de Laurenskerk in Rotterdam. Hij richt er de Laurenscantorij op, waarmee hij een grote ontwikkeling op gang brengt in de Laurenskerk, zowel op het gebied van de kerkmuziek als op het gebied van de koormuziek in het algemeen. Vooral de serie cantatediensten, waarbij er elke maand een cantate van Bach wordt uitgevoerd, wordt bekend. In 1996 is Schuurman betrokken bij de oprichting van het Laurens-Bachorkest; in 2002 richt hij ook het Laurens-Bachcollegium op.

Van 1982 tot 2002 is Schuurman docent koordirectie aan het Rotterdams conservatorium; ook doceert hij enkele jaren kerkmuziek aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Daarnaast is hij lange tijd als docent verbonden aan de Kurt Thomas Cursus voor dirigenten.

In 2005 neemt Schuurman afscheid als cantor-dirigent van de Rotterdamse Laurenkerk, waar hij wordt opgevolgd door zijn leerling Wiecher Mandemaker.

Boeken van Barend Schuurman

Veilig betalen met

Veilig betalen met
Webshop keurmerk
Webshop keurmerk