Het wendbare verleden
Nietzsche in postmoderne tijden
Het wendbare verleden
€ 22,90
Auteur :
Sybe Schaap
ISBN:
9789463402569
Verwacht:
21-11-2019
Omvang:
272 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Verwacht
Inkijkexemplaar
Aantal:
Het wendbare verleden

‘Make America great again!’, ‘terug naar de VOC-mentaliteit!’. Vooral in populistische kringen wordt hunkerend verwezen naar tijden waarin alles zo goed was. Hierbij wordt echter niet verwezen naar een feitelijk historisch, maar naar een ‘utopisch’ verleden. Een utopisch beeld van het verleden, met weglating of manipulatie van onwelgevallige feiten. Op die manier wordt het verleden maakbaar en wendbaar. Is het wendbaar gemaakte verleden een vluchtweg uit een wereld die te open en te onzeker is geworden? Het heden stemt immers somber en de toekomst is duister.
 
Waar in de recente geschiedenis nog het geloof was in een hoopvolle toekomst, domineert tegenwoordig een ondergangsstemming, met de blik gericht op het verleden. Het wendbare verleden analyseert deze omslag in denken, waarbij diep wordt ingegaan op de filosofie van Nietzsche. De crisisbeleving die hij al vroeg heeft voorzien is thans actueel. Het is nu aan de mens het cynisme te overwinnen en een positief voorwaarts gerichte wending te geven.

Boekpresentatie Het wendbare verleden bij Boekhandel Douwes, Den Haag
Datum, tijd: donderdag 21 november, vanaf 19.00 uur.
Locatie: Boekhandel Douwes, Herengracht 60 in Den Haag
De toegang: gratis
Aanmelden: via info@boekhandeldouwes.nl
Zie voor meer informatie de website van Boekhandel Douwes.

Graag nodigen wij u uit voor de boekpresentatie van Het wendbare verleden van oud-senator Sybe Schaap (VVD). Hij zal deze avond spreken over zijn boek en daarna gaat hij in gesprek met Martin Sommer, journalist voor De Volkskrant. Uiteraard is er na afloop een borrel en de mogelijkheid het boek aan te schaffen.