Hesiodos, Alle goden!
Theogonie
Hesiodos, Alle goden!
€ 14,90
Auteur :
Hesiodos
Vertalers :
Ronald Blankenborg, Vincent Hunink
ISBN:
9789463401470
Verschenen:
04-12-2018
Omvang:
96 pagina's
Uitvoering:
Paperback
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

Op www.oudweb.nl:
"Het is en blijft een heerlijke, wonderlijke brij van prachtige beschrijvingen, (onzinnige) verhalen en mythen. Vertaler en uitgever verdienen alle hulde voor deze uitgave, een MUST voor iedereen die zich met de oudheid, goden en mythen bezighoudt."
drs. A van Wiechen.

In De Standaard (18-1-2019):
"Voor lijstjes- en rare-namen-liefhebbers is Theogonie dan ook kicken... Vertaler Ronald Blankenborg [...] schreef een verhelderende inleiding en koos zeer verdedigbaar voor ritmisch, dactylisch getint proza..."
Patrick De Rynck

In Amphora, maart 2019:
"Recent verscheen (...) een prachtige vertaling door Ronald Blankenborg. Hij heeft het aangedurft een zeer lezenswaardige vertaling in dactylische hexameters van de Theogonie te maken in schone, bloemrijke taal. Knap werk, dat het Grieks van Hesiodos geen geweld aandoet en zelfs juist veelal tot zijn recht laat komen! (...) lees de Theogonie in deze Alle goden!-versie. U zult genieten!"
Désiré de Rooij

Aantal:
Hesiodos, Alle goden!

Verschenen in de serie Monobiblos
Deel 5

Vertaald en toegelicht door Ronald Blankenborg
Onder redactie van Vincent Hunink

Hesiodos van Askra, een tijdgenoot en misschien zelfs een concurrent van de epische dichter Homeros (achtste eeuw v.Chr.), staat bekend als de oudste vertegenwoordiger van zogenoemde didactische poëzie, een genre dat in navolging van zijn Theogonie gedurende heel de oudheid en nog lang daarna beoefend is. Zijn opsomming van goden en hun nakomelingen lijkt eindeloos en op het eerste gezicht zonder een duidelijke verhaallijn. Toch fascineert Hesiodos zijn toehoorders met zijn onuitputtelijke kennis, zijn vermogen het chaotische te ordenen, en de betovering van zijn lijsten van namen afgewisseld met korte en sprekende verhalen over monsters en heksen.

Deze uitgave biedt een Nederlandse vertaling van Hesiodos’ Theogonie in ritmisch proza, een weergave die moderne lezers zowel het verhalende als het herhalende van de godencatalogus wil laten ervaren.

Theogonie combineert gewaardeerde, van oudsher overgeleverde kennis met een onmiskenbare voorliefde voor weten-om-te-weten van de dichter.