Afsluitend onwetenschappelijk naschrift
Afsluitend onwetenschappelijk naschrift
€ 59,90
Auteur :
Søren Kierkegaard
Vertalers :
Jan Marquart Scholtz, Karl Verstrynge, Kierkegaard Werken Redactieraad, Paul Cruysberghs
ISBN:
9789463403016
Verschenen:
01-11-2021
Omvang:
848 pagina's
Uitvoering:
Gebonden uitgave
Leverbaar:
Direct
Inkijkexemplaar
Recensie

Het Humanistisch Verbond in Vlaanderen besteedde aandacht aan het boek met een artikel en 2 podcast. Klik hier om het artikel te lezen en de podcasts te beluisteren.

Trouw, 7 januari 2022, KLIK HIER voor het interview
"Het wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de filosofie, maar toch verscheen het nog nooit in het Nederlands: Afsluitend onwetenschappelijk naschrift bij Filosofische kruimels van de grote Deense denker Søren Kierkegaard (1813-1855)."
Sofie Messeman

Nederlands Dagblad, vrijdag 26 november 2021
"voortreffelijk vertaalwerk, inclusief een voorbeeldig nawoord"
Jan Schinkelshoek

In: Sophie, juni 2021
"Het Naschrift is al met al een bizar boek. In de vorm van een denkexperiment beschrijft Kierkegaard door middel van een briljant pseudoniem het christen-worden. (...) Het was van grote invloed op existentiefilosofen Sartre en Heidegger, al hebben zij de christelijke achtergrond van het werk geheel genegeerd en daarmee Kierkegaards intentie totaal verwaarloosd.
Klaas van der Zwaag

Aantal:
Afsluitend onwetenschappelijk naschrift

Vertaling Jan Marquart Scholtz (†)
Herzien door Paul Cruysberghs en Karl Verstrynge
Verschenen in de serie: Søren Kierkegaard Werken 

In 1846 publiceerde Søren Kierkegaard een ‘naschrift’ bij het twee jaar eerder verschenen Filosofische kruimels. Dit werk, afkomstig van dezelfde pseudonieme schrijver Johannes Climacus, zou meteen ook zijn hele werkzaamheid als auteur ‘afsluiten’. Omdat het een felle kritiek leverde aan het adres van de filosofische systeembouwers en de redeloze kern van het christelijk geloof in het licht stelde, kreeg het de naam ‘onwetenschappelijk’ mee. 

Afsluitend onwetenschappelijk naschrift is één van de meest veelzijdige en omvattende geschriften van Kierkegaard. Het boek vormt een hoogtepunt in zijn oeuvre en betekent tevens een mijlpaal in de geschiedenis van de filosofie. Dankzij zijn scherpe analyse van de menselijke existentie en zijn uitzonderlijk literair talent vestigde Kierkegaard met dit werk zijn naam en faam als grondlegger van het existentiële denken. Tal van filosofen, theologen en literaire auteurs hebben zich tot op vandaag door dit werk laten inspireren.

 

Het Humanistisch Verbond in Vlaanderen besteedde aandacht aan het boek met een artikel en 2 podcast. Klik hier om het artikel te lezen en de podcasts te beluisteren.

 

Uitnodiging Kierkegaard symposium De subjectiviteit is de onwaarheid
Datum, tijd: 7 oktober 2022, 9.30-17 uur
Locatie: Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek in de Stoa/Lounge VUB
Prijs: deelname aan het symposium is gratis
Voor het programma en aanmelden zie deze link.

In 2021 verscheen voor het eerst in integrale versie de vertaling van Søren Kierkegaards Afsluitend onwetenschappelijk naschrift. Rond dit werk organiseren de Vrije Universiteit Brussel en de Protestantse Theologische Universiteit Amsterdam op 07/10/22 een symposium met als titel: “De subjectiviteit is de onwaarheid”. 

Tijdens het symposium komen onder meer thema’s uit het spanningsveld tussen objectieve en subjectieve waarheid, tussen filosofie en theologie, tussen werkelijkheid en mogelijkheid, tussen tijdelijkheid en eeuwigheid aan bod. Maar evengoed staat met dit citaat de religieuze grondslag van Kierkegaards oeuvre zelf ter discussie.
Sprekers zijn: Paul Cruysberghs, Victor Kal, Desanne van Brederode en Udo Doedens.

Het symposium vindt plaats aan de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek in de Stoa/Lounge VUB, en wordt mee ingericht door het Centrum voor Ethiek en Humanisme.